2011. július 27.

Töltött csirkemell - gyökérzöldségek

Csak, hogy hű legyek az új címhez, ezzel a recepttel is egy rendkívül egyszerű, de rendkívül ízletes ételt lehet az asztalra varázsolni. 
Egy adaghoz egy fél csirkemell kell, így pontosan lehet szorozni, osztani. 

Hozzávalók 4 főre:
2 egész csirkemell
3 szál sárgarépa
1 fél zellergumó (kicsi)
1 csokor petrezselyem
1 csokor zellerzöld
1 csokor snidling
5 dkg feta-sajt
só, bors, vaj
A csirkemellet kicsontozom. Természetesen lehet filét is venni, de én jobban szeretem a csontosat, mert a csontból gyorsan el lehet készíteni egy ízletes, könnyű zöldséges levest és akkor már komplett az ebéd. 
A csirkemellben van egy kis "szüzérme" :), annak hívom azt a kis részt, ami igazából szerves része a mellnek, de mégis ki lehet vágni egy mozdulattal. Ezt a kis "szüzérmét" félre teszem, általában fagyasztóba, mert ide nem kell, és később tökéletes egy pár szelet rántott csirkéhez, vagy valami indiai csodához. 
Nem is hinné az ember, hogy egyetlen csirkemellből hányféle ételt lehet elkészíteni, ha van egy kis fantáziánk.
A csirkemellet, ha már megfosztottuk a csontjától és a "szűz" részétől, kettévágom, de nem teljesen, hogy szépen ki tudjam teríteni. Egy kicsit megütögetem, hogy vékonyabb legyen. Sózom, borsozom. 
A sárgarépát, a zellert és a fetát nagy lyukú reszelőn lereszelem, a petrezselymet, a zellerzöldet, a snidlinget pedig csak úgy tessék-lássék módjára összeaprítom. Természetesen a zöldeket lehet apróra is vágni, de ebben az esetben nem tartom szükségesnek. 
Egy tálban a tölteléket alaposan összekeverem, sózom, borsozom. A sajt miatt össze fog állni egy kicsit, ami azért szerencsés, mert könnyebb vele bánni :)
Minden csirkemellere teszek egy nagyobb adag tölteléket. Szépen feltekerem, és madzaggal átkötöm, hogy ne essen szét. Nekem, hivatalos "étkezési" kötöző madzagom nincsen, ezért sima fehér horgoló fonalat vettem a rövidáru boltba és azzal szoktam kötözgetni :)
Egy serpenyőben vajat olvasztok és azon a csirkék minden oldalát szép pirosra sütöm. 
Ezután öntök bele kb. egy deci fehérbort, és rakok bele egy egész fej fokhagymát ketté vágva (vágott felével lefelé).
Fedő nélkül sütőbe teszem az egészet és hagyom kb. egy-másfél órát sülni, 180 C-on.
Ha kész, egy rövid ideig hagyom állni, majd kiszabadítom a kötésből. Azért kell állni hagyni, mert, dermed egy kicsit és így nagyon szépen lehet szeletelni.
Tálalni bármivel lehet, de talán a legjobb sima egyszerű, tört krumplival vagy krumplipürével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...