2011. július 30.

Ratatouille

A muszaka után, most egy francia gyönyörűség. Bár magyar lecsót még nem tettem fel a blogra, most jöjjön a francia.
A padlizsán, a cukkini, a paradicsom és a paprika most mind, mind a legszebb napjait éli, így vétek lenne kihagyni egy ilyen remek lehetőséget arra, hogy találkozzanak egy edényben. 

Hozzávalók 4 főre: 
1 padlizsán
2 kicsi cukkini
3 paradicsom
2 paprika
3 nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv paradicsom (egész)
só, bors, kakukkfű, babérlevél, petrezselyem

A szószhoz én leggyakrabban konzerv paradicsomot használok. Szerintem az Aldi-s konzerv egészen finom. A hagymát apróra vágom, olíva olajon üvegesre párolom, és rádobom a paradicsomot. Villával összetöröm, és jöhet a só, bors, fokhagyma, petrezselyem és babérlevél. Édesebben szeretem a szószt, ezért mindig rá szoktam segíteni egy kevés cukorral :) Ez hagyom addig főni, míg szinte az összes levét elpárologtatja, és egy jó masszív szósz kapok.
A padlizsánt, a cukkinit, a paradicsomot, a paprikát, a hagymát egyforma vastag szeletekre vágom. A padlizsánt a sózás és pihenés után, olíva olajon megsütöm egy kicsit, a cukkinit szintén. 
Egy tűzálló tál aljára egy kevés szószt kanalazok, majd szépen sorban egymást váltakozva rakosgatom a zöldségeket, mint a tetőcserepeket. Ha egy réteg kész, sózom, borsozom, teszek rá kakukkfüvet és reszelek rá fokhagymát, majd jöhet egy réteg paradicsomszósz. 
Ez a mennyiség nekem egy 25 x 15 cm-es ovális tálba két rétegre elég. Ezért az első réteg zöldségre ráteszem az összes maradék szószt, és újra "cserepezés". 
A tetejére megint jön a só, bors, fokhagyma és kakukkfű. 
Egy sütőpapírt az edény méretének megfelelő méretűre vágok, mert ez használom fedő gyanánt. Bevizezem, és ráteszem, oldalt is jól lenyomogatom, hogy jól zárjon.
140 C-os sütőben lefedve sül 2 órát, majd még egy fél órát "fedő" nélkül. 
Fehér kenyérrel, egy pohárka borral, szombaton ebédre mennyei :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...