2011. július 29.

Kefires pogácsa



Talán a pogácsa az egyetlen dolog, amit nem nagyon szeretek csinálni. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de nem. Ennek ellenére néha "kell", mert jólesik eszegetni, reggel teával, este csak úgy. Most ezért jutott eszembe, mert lassan olyan hideg van, mint októberben, és teázhatnékom volt :) így jöhet a pogi. Nincs vele sok gond, nem kell hajtogatni, keleszteni százszor csak összegyúrni, kiszaggatni, pihentetni egy kicsit és megsütni. 

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 tojás sárgája
15 dkg sajt
50 g élesztő (vagy 2 csomag szárított élesztő)
50 dkg vaj
2 dobot kefír (2 x 175g)
só, cukor

A kefirt egy kicsit megmelegítem, majd hozzá adom az élesztőt és a cukrot, hagyom egy kicsit megfutni. A dagasztó gépbe beleteszem a lisztet és a vajat, amit szépen összemorzsolok. Mehet bele kefires keverék és a tojássárgája. Addig dagasztom, amíg el nem válik a gép faláról, vagy kézi munka esetén, amíg a deszkáról.
Hagyom egy jó fél órát pihenni, majd ismét jól összegyúrom, ezt már minden esetben kézzel, mert a gépet második gyúráshoz nem szoktam már használni. Lisztezett deszkán kinyújtom, jó egy ujjnyi vastagra. Éles késsel a tetejét bekockázom, és így szaggatom ki. Tepsire téve, elvileg hagyni kéne kelni még hosszabb ideig, nagyjából 2 órát, de én ezt el szoktam hagyni, kb. egy fél órát pihen. Megkenem a tetejét kissé felvert tojásfehérjével és rászórom a sajtot.
Előmelegített 180 C-os sütőben szép pirosra sütöm, ami kb. 35-40 perc.
Akkor a legjobb, mikor még "dobálni" kell olyan meleg, de kihűlve teával is nagyon finom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...